Apa???

Aku dah disahkan Mengandung??? Alhamdulillah, seronoknya tapi aku tak tahu apa2 lagi pasal kehamilan ni.

Apa yang perlu aku lakukannya??

Mabuk tak yer nanti aku ni? Teruk ker?

Kalau asyik letih dan lemah, macamana aku nak buat kerja-kerja harian yer?

Keliru? Bingung? Cuak? Happy? nak buat apa yer???
Keliru? Bingung? Cuak? Happy? nak buat apa yer???

Pelbagai persoalan ini timbul di kalangan ibu yang pertama kali mengandung. Ilmu tak cukup di dada dan mungkin juga ada yang tidak bersedia lagi. Namun, masing-masing pasti teruja memandangkan ini kandungan pertama mereka. Baik si suami mahupun si isteri.

Semua ibu akan teruja bila disahkan hamil
Semua ibu akan teruja bila disahkan hamil

Ada satu kisah sahabat di pejabat saya ni yang baru melangsungkan perkahwinan dan telah disahkan hamil. Waktu perkahwinan mereka pun saya sekeluarga sempat pergi untuk meraikan pengantin baru ni.

Walaupun usia perkahwinan mereka masih muda, Allah telah memberikan rezeki dengan anak yang dikandungkannya sejurus selepas majlis perkahwinan mereka.

Saya dikhabarkan sejak dia disahkan hamil, sebulan lebih jugak dia tak pergi kerja dek mabuk yang teruk sangat sehingga dia kehilangan 10 kg.

Cuba bayangkan, sahabat saya ni kecil molek orang nya. Berat cuma 45kg macam tu, tapi bila turun sampai 10 kg, beratnya pada masa itu cuma 35 kg.

Masuk bulan ke-3 kehamilannya, baru mabuknya reda dan dapat meneruskan kerja-kerja di opis seperti biasa.

Masih boleh pi team building lagi dan join semua aktiviti walaupun di awal kehamilan, Alhamdulillah
Saya masih boleh pi team building lagi dan join semua aktiviti walaupun di awal kehamilan, Alhamdulillah

Kisah sahabat saya ini terbalik langsung dengan kes kehamilan saya. Alhamdulillah, saya pula tidak mengalami apa2 alahan atau mabuk ketika mengandung. Kawan-kawan di ofis pun tengok saya macam tak percaya yang saya ni tengah mengandung.

Syukur, ini memang kurniaan Allah yang tak semua wanita dapat kecapi.

Cumanya, susah sikit la nak manja-manja dengan suami bila mengandung ni.. Sebab suami pun dah tahu yang saya ni kuat. Tapi tak mengapalah, yang penting saya sendiri tak lemah dan bergantung pada suami jer.

Apa yang saya nak kongsikan di sini adalah untuk memberi pendedahan awal kepada ibu muda yang mengandungkan anak pertama mahupunyang dah mengandung banyak kali.

Bagaimana untuk merancang kehamilan mereka dengan cara semula jadi tanpa bantuan teknologi moden yang memakan belanja beribu riban tu.

Bagaimana nak tahu yang saya ni dah mengandung dan bila saya akan bersalin yer?

Kalau ada double line tu maknanya anda 99% disahkan hamil… Tahniah
Kalau ada double line tu maknanya anda 99% disahkan hamil… Tahniah yer :)

Bagi mereka yang kitaran haid nya tetap, mereka boleh merancang bila mereka ingin mendapatkan anak iaitu ketika hari-hari subur wanita tersebut. Sekiranya proses persenyawaan berlaku dengan sempurna, maka In Shaa Allah dengan izinNya… Anda akan hamil.

Okay, cara mudah untuk mengetahui samada anda telah hamil atau tidak, anda boleh melakukan pemeriksaan sendiri menggunakan Urine Pregnancy Test (UPT)- boleh didapati di farmasi, dan boleh menyemak bilakah anda akan melahirkan zuriat yang dinanti-nantikan itu.

Kenali Kitaran Haid Anda…

Jadual kitaran haid anda bagi yang mempunyai kitaran 28 hari. Kitaran ini berbeza-beza dan ianya bergantung kepada individu masing-masing tempoh kitaran haid mereka
Jadual kitaran haid anda bagi yang mempunyai kitaran 28 hari. Kitaran ini berbeza-beza dan ianya bergantung kepada individu masing-masing tempoh kitaran haid mereka

Salah satu caranya adalah dengan menggunakan kalendar kitaran haid anda. Sila rujuk gambarajah di atas. Ingat!! Anda perlu ingat bilakah tarikh haid anda pada bulan sebelumnya itu. Langkah mudah yang perlu diikuti adalah seperti berikut:

  1. Masukkan pilihan anda samada hari pertama haid anda yang sebelumnya ATAU hari anda melakukan persetubuhan dengan suami anda ATAU jangkaan tarikh anda akan melahirkan anak anda.
  2. Masukkan kitaran haid anda. Ingat!!! Setiap wanita mempunyai kitaran haid yang berbeza-beza.  Oleh itu, masukkan kitaran haid masing-masing yang betul untuk memamstikan calendar kehamilan memberikan tarikh yang tepat bilakah anda akan melahirkan anak anda.
  3. Kemudian, tekan butang untuk menghasilkan kalendar anda.
  4. Siap…. Mudah kan???
Kalendar kelahiran untuk menentukan jangkaan hari kelahiran bayi
Contoh Kalendar kelahiran untuk menentukan jangkaan hari kelahiran bayi

Tadaaa… Inilah hasilnya… Tempoh kehamilan anda telah memasuki minggu yang ke-14. Tahniah… Anda dijangka akan melahirkan bayi anda pada bulan Mei pada tahun berikutnya.

Hasil dari kalendar tadi boleh menjangkakan usia kandungan kita
Hasil dari kalendar tadi kita boleh menjangkakan usia kandungan kita

In Shaa Allah, sebenarnya tidak sukar untuk merancang kehamilan jika anda dan pasangan tidak mempunyai sebarang masalah dengan kesuburan dan masing-masing tidak tertekan semasa melakukan persetubuhan.

Jangan di sebabkan tekanan dan umpatan dari masyarakat luar, anda dan pasangan tidak berseronok untuk bersama dan seterunya menimbulkan tekanan dalam diri masing-masing.

Gembiranya rasa hati bila pasangan kita sudah disahkan hamil
Gembiranya rasa hati bila pasangan kita sudah disahkan hamil

Saya berharap perkongsian kali ini dapat memberi idea dan manfaat kepada pasangan yang ingin cuba mendapatkan cahaya mata mereka. Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah, dan segala kekurangan itu datangnya dari kelemahan diri saya sendiri.

Saya doakan semoga pasangan yang ingin mendapatkan cahaya mata sentiasa berfikiran positif dan mengambil inisiatif dengan mengamalkan supplemen yang sesuai dan selamat untuk merancang kehamilan mereka.

Di sini, saya kongsikan doa untuk mendapatkan cahaya mata untuk panduan dan amalan bagi mereka yang ingin hamil yer… Kita berusaha, Allah yang kurniakan. Percaya pada usaha dan janji Allah yer.

 Doa bagi mendapatkan cahaya mata

 

Doa untuk mendapatkan anak
Doa untuk mendapatkan anak

Selamat Mencuba dan berdoalah banyak-banyak dengan bersungguh-sungguh yer. Sesungguhnya Allah suka pada hambaNya yang berdoa kepadaNya… 

SIMILAR ARTICLES

0 582

85 34397

6 COMMENTS

  1. %first_paragraphLet’s read the maintaining weight loss tips and keep the extra pounds at bay. While you were in your weight loss mood, you stuck to your regime, but now you will find it difficult to keep away from temptations galore.

    The danger with very low calorie diets, is the loss of muscle mass, what always occurs. Keep your muscle
    It is also very important to understand, that all weight loss is not good. I am sure by weight loss, you mean fat loss. The goal is to lose fat and keep the muscle, because the more you have muscle, the more calories your body burns, making it much easier to burn fat and also maintain your weight.

    Listed below are several methods you can implement with your weight loss diet. Its a fact that no weight loss diet is easy and theres no overnight solution to getting rid of body fat. But many are filled with hype only to get you to purchase their product. Workout and diet programs that promise fast results are a dime a dozen. Whereas there are some effective diet programs available there are also some tips to drop those extra pounds.

    We recommend the healthy alternative of an effective exercise program, sensible diet and proper lifestyle to achieve a gradual but permanent weight loss. You will observe that these components are not exactly the easiest of easy ways to lose weight because self-discipline is required. If you are someone who has always had a weight problem, I am sure you must have gone through many phases of dieting and then losing weight, only to gain it back again, once your will power gives away! It can be really frustrating for anyone to go through this never ending circle!

    Eat meals that combine protein, fiber and healthy (mono- and polyunsaturated) fats to slow food absorption. This will prevent sudden hikes in blood sugar (which raise insulin levels, leading to fat storage and weight gain) and help to delay or prevent hunger.

    Even with the best strength and interval programs, you have to vary the routine on a regular basis. This is the main principle of a good fat loss program – Variety in strength training and cardio exercise. If you don’t mix it up, your body will not change, adapt, or improve in order to handle the different workouts.

    At the same time, there are many scams or myths about weight gain or weight loss programs. Today there are many books as well as reports available online which provides tips on losing weight or on losing fat. Sometimes it is the little things that make the most difference. In order to lose weight fast and keep it off forever you have to make some changes to your life that you can live with or adapt moving forward. You should use your brain as well as information available to avoid such scams or myths.

    But try to stay away from too much cheese or processed meats such as sausage or bacon. You can include egg dishes, preferably white egg dishes. Breakfast, an integral part of our eating structure can be started with eggs. Choose some fresh fruit on the side. Skip the pancakes and fried items. Well you need to have to stay away from calories.

    There is a large variety of food that you can have. Make sure that you don’t keep chirping food all the time. Eat when you are hungry and eat right. Being on a diet to lose weight does not mean staying starved.

    Acai berries have powerful anti-aging and weight-loss properties and are considered a must-have “superfood. ” The acai berry speeds up your metabolism which then helps you burn more calories throughout your day.

    Thus, the efficacy of exercises to lose weight reduces considerably and it may take a long time before one experiences substantial weight loss. When people start eating fatty foods like pizzas, hamburgers, pastries or fried foods, the calorie count rises sharply.

    Everyone wants weight loss to be fast and easy, that is completely natural. But I am sure you will be smart enough, to avoid mistakes like this. Maybe some of these free weight loss diet tips you already know, but maybe not. The danger certainly with losing weight too fast, is that it increases the change of rebound weight gain.

    There are many alternatives to your favorite foods. Whole grains are best for your diet. If you are not a fan of wheat pasta give Barilla pasta a try. You need to stay away from all foods containing fructose corn syrup and high fat counts. It is whole wheat but it does not have to same texture as your traditional wheat pasta.

    If you are like me, who doesn’t have time and patience to lose weight through exercise and dieting then the only other natural and healthy option to lose weight fast is through 100% natural
    weight loss remedies. But some aree not sure on the way they are going to bring a remedy to the weight loss problem.
    For details, please visit Fast Weight Loss Tips or website Weight
    Loss Tips There are so many weight loss remedies available on the market today.
    The safest and the most effective method arre to take herbal weight
    loss pills.

    A federal government-funded Kaiser Permanente study found that people who record everything they eat or drink on a daily basis–and when, whhy and with whom–became more accountable for their
    food choices and lost weight. “It’s the process of reflecting on what [we] eat that helps us become aware of our habits, and, hopefully, change our behavior,” said Kaiser researcher Keith Bachman, M.%

  2. obviously like your internet site nevertheless you need to take a look at the spelling on quite several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to discover it quite bothersome to inform the reality nevertheless I’ll surely come once again once again.

    • eu graças a Deus não tenho esse vicio 😀 Eu uso a base fortalecedora da Impala, e já conhecia essa receitinha do cravo, mas não do alho… depois vou colocar os dois juntos pra ver se funciona rsrsCantinho da Menina Cristã (clique no perfil e visite)

    • I should have made it so that if a WPMU user doesn’t upload any image the default images are shown. I will include that in the next update. I guess you have not uploaded any images so far? If yes, did you upload an image through the WordPress editor, and did you name it as “atahualpa_header_XX.jpg” (or .gif or .png), with XX being a number like 1, 5, 19282 (but without leading zeros, i.e. NOT 01 or 009828)? See the options page for instructions.

Leave a Reply